Tuesday, December 18, 2012

Πριόνι

του Γιώργου Λακόπουλου

Τα Νέα

18 Δεκεμβρίου 2012

Κουίζ από τα πιο εύκολα του είδους: ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και στην ουσία παράγει και τα υπόλοιπα; Η απάντηση έχει δοθεί πολλές φορές και από πολλούς: η βαθιά ανομία. Υπάρχουν νόμοι για όλους και για όλα. Αλλά στην πράξη δεν τηρούνται. Πότε γιατί «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και όχι αυτός που ψηφίζει η Βουλή. Πότε γιατί είναι ανίκανη ή αδιάφορη η Διοίκηση να τον εφαρμόσει. Πότε γιατί οι νόμοι αλληλοεξουδετερώνονται. Πότε γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση - αφού στην Ελλάδα θεωρείται αναγκαία για την εφαρμογή ενός νόμου. Και πότε γιατί ο ίδιος ο νόμος παρέχει την ευχέρεια της ακύρωσής του, με την τρομερή διατύπωση «κατ' εξαίρεσιν δύναται...», στην οποία πατάνε υπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι και τα κάνουν όλα κατ' εξαίρεσιν. Δηλαδή παρακάμπτουν... νομίμως τον νόμο!

Υποτίθεται ότι εδώ και καιρό όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι η ελπίδα της Ελλάδας να γίνει κανονική χώρα, με κανονική οικονομία, με κανονικό πολιτικό σύστημα, κανονική διοίκηση, κανονικούς πολιτικούς και κανονικούς πολίτες είναι να εφαρμόζονται κανονικά οι νόμοι της.

Οι πρώτοι που έχουν συμφέρουν από αυτό είναι όσοι κυβερνούν. Γιατί από την εξάλειψη της ανομίας εξαρτάται η πολιτική τους. Αλλωστε είναι οι θεσμικοί θεματοφύλακες της εφαρμογής των νόμων. Και ο βασικός τρόπος εφαρμογής ενός νόμου σε κάθε σύστημα δικαίου είναι ο σεβασμός των αποφάσεων που εκδίδουν τα δικαστήρια κατ' εφαρμογήν των νόμων.

Περισσότερα

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.