Wednesday, November 28, 2012

Δικαστές και απεργία

του Χαράλαμπου Ανθόπουλου

Έθνος

28 Νοεμβρίου 2012

Είναι σχετικά λίγες οι συνταγματικές διατάξεις που είναι τόσο σαφείς ώστε πρακτικά να μη χρειάζονται καν ερμηνεία. Μια τέτοια διάταξη είναι εκείνη του άρθρου 23 παρ. 2 εδ. β΄ Συντ., κατά την οποία «απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς».

Ομως εδώ και τρεις μήνες οι Ελληνες δικαστικοί λειτουργοί, με την τιμητική εξαίρεση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσφέρουν εργασία μόνο 9-10 το πρωί, απέχοντας από τα καθήκοντά τους καθ' όλη την υπόλοιπη διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου τους. Κάνουν δηλαδή ένα είδος λευκής απεργίας, η οποία εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 23 παρ. 2 εδ. β΄ Συντ., αφού το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται μόνο στην κλασική απεργία αλλά στην απεργία «με οποιαδήποτε μορφή». Χωρίς άλλο, πρόκειται για ένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Οταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε το αυτονόητο, δηλαδή ότι η συγκεκριμένη και οποιαδήποτε άλλη μορφή απεργίας των δικαστικών λειτουργών παραβιάζει το Σύνταγμα, έλαβε την απροσδόκητη απάντηση από την πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Β. Θάνου, ότι η κυβέρνηση ήρξατο χειρών αδίκων, ότι δηλαδή αυτή πρώτη παραβίασε το Σύνταγμα που επιβάλλει την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών (άρθρο 88 παρ. 2 Συντ.).

Περισσότερα

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.